Landbouwdag Texel

Op de laatste donderdag van de zomerse julimaand is het eiland Texel het toneel van de jaarlijkse traditionele Landbouwdag Texel. Tijdens deze dag worden allerlei activiteiten georganiseerd die draaien om de landbouwsector, die ook op Texel zo’n belangrijke plaats inneemt. Het programma wordt ieder jaar weer verder uitgebreid en is altijd gebaseerd op een centraal thema. Om welk onderwerp het echter ook draait, één ding staat vast: de Landbouwdag Texel is een evenement voor jong en oud!

Een dag met geschiedenis
De jaarlijks terugkerende Landbouwdag kent een rijke traditie op het eiland. De Stichting Landbouwdag Texel organiseert het evenement sinds 2009, maar ook vele jaren daarvoor was er al sprake van een jaarlijkse dag ter ere van de agrarische sector op Texel. De dag maakte in die tijd deel uit van de zogeheten Hoornder Donderdagen. In 2016 was hierdoor dus al voor de 32e keer sprake van een jaarlijkse Landbouwdag!

Een sector van belang
De landbouw speelt een wezenlijke rol in de economie van Texel en kenmerkt zich door vele aspecten. Bovendien verdient een behoorlijk deel van de bevolking van het eiland de dagelijkse boterham in deze branche. Het is daarom met recht dat ook op dit eiland jaarlijks een dag wordt georganiseerd waarop de landbouw centraal staat. Overigens bestaat op Texel een hechte band tussen de agrarische sector enerzijds en cultuur en toerisme anderzijds. Tijdens de dag geven tientallen lokale agrarische ondernemers ‘acte de présence’ door middel van een presentatie tijdens de kramenmarkt. Zo kunnen bezoekers kennismaken met de veelzijdige agrarische activiteiten die op het eiland worden ontplooid.

Aantrekkelijk en veelzijdig programma
Naast het jaarlijks wisselende thema kent de Texelse Landbouwdag ook meerdere vaste onderdelen. Hierbij valt te denken aan het altijd succesvolle concours hippique, de roofvogelshow, de geliefde schapenkeuring en verschillende demonstraties. Landbouwmachines worden tentoongesteld, koeien en kalveren worden gekeurd en een ganzenhoeder laat zien hoe hij zijn werk verricht. Schapen worden tijdens de Landbouwdag niet alleen gekeurd, tijdens een fascinerende demonstratie worden ze ook geschoren. Bovendien kunnen bezoekers zien hoe het spinnen van wol in zijn werk gaat.

Een succes voor jong en oud
Niet alleen voor volwassenen is deze jaarlijkse dag van de landbouw een aanrader, ook kinderen komen er beslist aan hun trekken. Het programma is dan ook voor een deel op de jongste bezoekers afgestemd. Zo wordt er een boerenerf ingericht waar kinderen heerlijk kunnen knuffelen met kleine boerderijdieren als kalfjes, lammetjes en konijnen. Verder kunnen de kleintjes zich ook uitleven op het traditionele springkussen, eindeloos rondjes draaien in de nostalgische draaimolen of hun sportieve capaciteiten beproeven op de klimwand. En dan behoort ook een ritje maken op een pony nog eens tot de mogelijkheden!

Al met al is de Texelse Landbouwdag een jaarlijkse traditie die een bezoek dubbel en dwars waard is. U maakt er kennis met een sector die niet alleen zorgt voor inkomsten, maar bijvoorbeeld ook voor een deel van onze dagelijkse voeding. Maar natuurlijk staat Landbouwdag Texel vooral ook gewoon voor een geslaagd dagje uit!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.