Landbouwdag Rhoon

Oude ambachten hebben een grote aantrekkingskracht op de hedendaagse mens. En om in deze behoefte te voorzien is de Historische Landbouwdag in Rhoon in het leven geroepen. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis aan de Essendijk in Rhoon, gemeente Albrandswaard, en mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van plaatselijk ondernemers. En dat deze dagen een succes zijn mag blijken uit het feit dat 17 september 2016 in Rhoon voor de 15 e maal de historische landbouwdag georganiseerd werd.

Wist u dat?
Groen en duurzaam is hip en oude tijden herleven. Om deze reden is er dan ook veel belangstelling voor oude ambachten en technieken en het bezoeken van landbouwdagen. En wist u dat de stad Brussel sinds kort om milieu technische redenen paarden heeft ingezet ten behoeve van parkonderhoud? Behalve dat wandelaars en joggers dit fenomeen zeer weten te waarderen heeft het als bijkomend voordeel dat mensen hun afval weer vaker in de hiervoor bestemde afvalbakken gooien. Een sociale bijkomstigheid is er ook, bezoekers van het park maken graag een praatje met de medewerkers van de groenploeg om te informeren naar deze wijze van groenonderhoud.

Nog een weetje
8000 Jaar lang werden paarden ingezet om de grond te cultiveren, los te maken. Met de komst van de mechanisatie-industrie werden voorwagens ontwikkeld waaraan men machines kon koppelen en die ook voorzien konden worden van benzine of diesel motoren. En waar paardentractie nog niet zolang geleden grotendeels verdrongen was door trekkers met een verbrandingsmotor, daar is het tegenwoordig juist weer heel modern om weer gebruik te maken van deze energievorm. Steeds vaker combineren boeren oude spierkracht met moderne technieken om duurzaam te kunnen ondernemen.

Demonstraties
Tijdens de landbouwdagen worden demonstraties gegeven van oude ambachtstechnieken als graan dorsen met een dorsmachine uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Er zijn trekpaarden die het land omploegen en bij het dorsen van het graan wordt het eerder al genoemde mooie ambacht van paardentractie gedemonstreerd. Uiteraard ontbreekt de bekende en spannende ‘Boerentrek’ (te vergelijken met een tractorpulling) niet op de landbouwdag in Rhoon. Verschillende oldtimer tractoren laten voor de sleepwagen zien wat ze waard zijn. De deelnemers aan de landbouwdag komen van overal, zoals ook de Pampas Argentina, met aanhanger en schaftwagen, die hiervoor uit Tholen kwam. Behalve demonstraties van oude ambachten is er op de landbouwdag ook altijd muziek en voor kinderen een kinderboerderij.

Oude ambachten herleven
De organisatie van de landbouwdag in Rhoon streeft er elk jaar naar om gemiddeld zo’n 100 stationaire motoren en oude tractoren ten toon te stellen. Voor veteraan tractoren wordt daarbij een apart veld ingericht waar de deelnemers laten zien hoe men op diverse manieren het land kan bewerken. Ook zijn er elk jaar verschillende ambachten uit het verleden in klederdracht te bewonderen, zoals de ambachten van mandenmaker, smid, palingroker, bakker, imker en klompenmaker, etc. En dat de organisatie van de Historische Landbouwdag geheel van deze tijd is, blijkt wel door de aanwezigheid op Facebook en Youtube!