Landbouwdag Opmeer

De spectaculaire Landbouwdag te Opmeer
De eerste maandag van augustus
De eerste maandag van augustus is een bekende dag in het Noord-Hollandse Opmeer. In het recreatieterrein De Weijver gaat dan de Landbouwshow door, ook wel bekend als de Landbouwdag. Voor 2017 is de Landbouwshow gepland op maandag 7 augustus. Het is het grootste landbouwevenement in Noord-Holland. De topdieren onder de Noord-Hollandse runderen, schapen en geiten kun je er bewonderen. Maar ook in de wereld van de paardensport is de Landbouwshow een belangrijke gebeurtenis. Drie Nederlandse kampioenschappen en één regionaal kampioenschap gaan door op de Landbouwshow. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het landbouwleven, is deze dag een feest. Een greep uit de evenementen:

  • Wedstrijden met tuigpaarden
  • Springconcours
  • Rundveekeuring
  • Tentoonstelling schapenrassen en schapenkeuring
  • Tentoonstelling geitenrassen en geitenkleuring
  • Kleindierenshows en -keuringen: konijnen, cavia’s, hoenders, sierduiven en watervogels
  • En nog vele andere shows en tentoonstellingen

De 108ste editie in 2017
In 2017 wordt het reeds de 108ste editie van de Landbouwshow te Opmeer. Vroeger werd deze gebeurtenis de Landbouwtentoonstelling genoemd, maar deze benaming heeft men enkele jaren geleden veranderd. Het evenement is tegenwoordig immers niet meer alleen een keuring van runderen, schapen, geiten, paarden en andere boerderijdieren. Veel bezoekers komen ook voor allerlei demonstraties en shows. Elk jaar worden er andere elementen aan de Landbouwshow toegevoegd. In de editie van 2016 konden onder meer stuntshows en een tentoonstelling van zelfrijdende tractors bijgewoond worden. Maar het is ook leuk om bijvoorbeeld een wedstrijdje hooibalen stapelen te bekijken.

Op recreatieterrein De Weijver
Traditioneel gaat de Landbouwshow door op het recreatieterrein De Weijver in Opmeer. Dit gemeentelijke recreatieterrein wordt normaal gebruikt voor het beoefenen van allerlei sporten zoals voetbal, tennis, beachvolley en paardrijden. Eén keer per jaar neemt echter de Landbouwshow het grote terrein in beslag. Het evenement vindt plaats op een oppervlakte van meer dan 10 hectare.

Groot succes van de Landbouwshow Opmeer in 2016
De vorige editie van de Landbouwshow, die doorging op maandag 1 augustus 2016, werd een groot succes. Twaalfduizend bezoekers kwamen die dag afgezakt naar Opmeer. Het evenement vond plaats onder een stralend blauwe hemel. Naast de traditionele keuringen van boederijdieren en de paardenwedstrijden, kon het publiek genieten van enkele prachtige shows. Het Travolta Team uit Tsjechië gebruikte een rijdende Trabant om een spectaculaire acrobatische show op te voeren. Hondenvereniging Elvado pakte uit met een niet te missen demonstratie met politiehonden. Een roofvogeldemonstratie en een dressuurshow trokken eveneens de aandacht van het publiek.

Een belevenis voor kinderen
Kinderen die eens kennis willen maken met het landbouwleven, kunnen op de Landbouwshow hun hart ophalen. Naast het bewonderen van de vele runder-, geiten- en schapenrassen, kunnen de kinderen ook kleinere dieren aaien en knuffelen. Een knuffelhoek met cavia’s, konijnen, kippen en reptielen is voorzien. Andere attracties voor kinderen zijn onder meer knutselen, trampolinespringen, ponyrijden en nog veel meer. De Landbouwshow is een waar feest voor jong en oud!