Landbouwdag Alkmaar

landbouwdag-alkmaarDe prachtige Noord-Hollandse stad Alkmaar trekt dankzij haar grote hoeveelheid monumenten, haar eeuwenoud centrum en de beroemde Kaasmarkt jaarlijks heel veel toeristen. Er is echter een dag, in september, waar met name de lokale bevolking zich graag naar de stad begeeft.

De Alkmaarse Landbouwdag
Je kunt wel trots op jouw kaas zijn, maar eigenlijk moet je dat op de collega’s zijn die de melk aanleveren. Zoals de koe, een dier waaraan je niet zo eenvoudig voorbij komt. Natuurlijk is het ook een mooi dier, waarbij geldt dat het dankzij reclamespotjes tevens gezien wordt als een dier met kwaliteiten. Denk aan de koe die in een zwembad duikt of op een motorfiets rijdt. Naast koeien zorgen geiten voor melk om kaas te kunnen maken. Deze hardwerkende collega’s, dankzij wie de kaas überhaupt gefabriceerd kan worden, zijn niet aanwezig op een van vele Kaasmarkten die er tijdens de mooie maanden plaatsvinden. Bij de Landbouwdag Alkmaar is dit anders. Nu spelen zij de hoofdrol. De eigenaren hebben extra veel aandacht aan hun vacht en algehele look besteed, in de hoop een van de prijzen mee naar huis te nemen. Naast koeien, schapen en geiten, zijn ook konijnen, cavia’s, de edele paarden en hun kleine rasgenoten, de pony’s, aanwezig. Je kunt getuige zijn van een keuring of een van de tentoonstellingen bezoeken. Het mooie is dat je dieren mag aanraken, iets wat voor kinderen heel bijzonder is. Goed voor ze om te zien hoe dieren er in werkelijkheid uit zien, want daar hebben veel kleinere kinderen soms best wel moeite mee.

Lappendag
Tegelijkertijd met de Alkmaarse Landbouwdag, die traditioneel op de laatste woensdag van september plaats vindt, staat er een enorme markt opgebouwd. Want het is die dag ook Lappendag. Er valt heel veel voordeel te behalen en soms vind je zelfs stukken die je zelden tegen komt. Meer dan de moeite van een bezoek waard, want hier zijn ook heerlijke streekproducten te vinden. Het spreekt voor zich dat het vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot laat in de middag druk of zelfs zeer druk is in de omgeving van het Waagplein. Het is een typische familiedag, waarop voor iedereen iets te vinden is. Gelukkig vind je in Alkmaar heel wat terrassen, waar je, moe van het wandelen, even tot rust kunt komen, om vervolgens aan deel twee van de dag te beginnen.

Middeleeuws
De Alkmaarse Landbouwdag is veeleer een ouderwetse, bijna middeleeuwse markt, waar alle ingrediënten, die je van zo’n markt verwacht, aanwezig zijn. Met die zo typische Hiëronymus Boschdrukte. Neem een kijkje bij de showwedstrijden voor paarden of voor koeien. Of luister naar het hoefgetrappel dat door de Alkmaarse straten klinkt. En, puur voor hen die graag blijven shoppen, maak gebruik van de vele extra aanbiedingen die er in de omliggende winkels te vinden zijn. Ondanks het feit dat Alkmaar altijd een prachtstad is, doet de Alkmaarse Landbouwdag daar nog een schepje boven op. Wat een weelde.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.